Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2009 18:12 - изпотяване и ботокс
Автор: drdenkova31 Категория: Технологии   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0



Хиперхидрозата - патология или нормално състояние на организма?

Хиперхидрозата, известна още като профузно изпотяване, е състояние на организма, при което се отделя много голямо количество пот. Преди няколко години "Десета ревизия по Международната класификация на болестите (МКБ-10)" определя хиперхидрозата като патологично състояние. При нея се наблюдава нарушение в механизма за охлаждане на тялото, при което той е прекалено активен и се отделя 4-5 пъти повече пот от нормалното. Повишената концентрация на сол при засиленото потоотделяне е причина за силна жажда. Освен това повишеното изпотяване губи значението си на терморегулатор и се превръща в сигурен индикатор за стрес и вълнение. Най-често обилно изпотяване се наблюдава по ръцете, краката и подмишниците, но е възможно да се прояви и по бедрата, кръста, корема, гърба и челото. Не са изключени и изблиците на студена пот

Какви са възможните усложнения?

Няма съмнение, че повишеното потоотделяне създава идеални условия за развитие на гъбични инфекции. Факт е, че влажните и топли места са идеална за тях среда. Напр. неприятната миризма на краката, може да се дължи на гъбична инфекция, започваща в пространството между пръстите и продължаваще по цялото стъпало. Но, инфекция може да се получи и в областта на гърдите и слабините. Друго усложнение, вследствие на обилното потене, може да бъде обрив в резултат на запушване на порите на потните жлези. Най-често в областта на гърба, гърдите и ръцете се появяват обриви.

Методи за лечение

.

  • Инжектиране на ботокс

                                      Ботулиновият токсин намира широко приложение при третиране на хиперхидроза (обилно изпотяване).  Доказана ефективността му при премахване на неприятното обилно потене  под мишници, по стъпала и длани. Обикновено терапията се прилага преди началото на летния  сезон, а ефектът се запазва за период от 6 месеца до 1 година. Потенето со в третираната зона, като ефекта се появявя от 3 до 7 дни след  инжектирането.


Въпреки, че данните за обезболяващата способност на ботулиновия токсин все още не достатъчно изяснени, известно е, че той  води до изчезване на
мигренозните пристъпи по време на действието му.


      Пациенти, които са си инжектирали ботокс два пъти в годината, съобщават за облекчаване на главоболието и намаляване на мигренозните пристъпи. Това дало повод на лабораторията производител да предприеме клинични изследвания за потвърждаване на получените данни. Проучванията доказват, че честотата на пристъпите от главоболие намалява с 61%, а силата на болката с 27%.

 






Тагове:   ботокс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drdenkova31
Категория: Технологии
Прочетен: 20823
Постинги: 5
Коментари: 3
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930